Nikola Tesla

Životopis

Genij koji je osvijetlio svijet, gospodar munja, svjetski znanstvenik svih vremena, građanin svijeta, kozmopolit, izumitelj, mistik, mađioničar, neki su od epiteta s kojima se povezuje veliki čovjek Nikola Tesla.

Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljanu kod Gospića. Tesla je u svom djetinjstvu bio znatiželjan, društven i prije svega dobra osoba, a takav je i ostao u zreloj dobi. Odgoj njegove obitelji pomogao mu je da postane čovjek kojeg danas svi pamte po njegovim ostvarenjima i velikim idejama.

Svoju je genijalnost pokazao već na jednom od prvih poslova, kada je radio u Edisonovoj tvrtki u Parizu, konstruirajući izvan radnog vremena, prvi indukcijski motor.

Nakon kraćeg rada Tesla odlazi iz Edisonove tvrtke i osniva svoju vlastitu „Tesla Electric Light & Manufacturing“. 1887. godine izumio je elektromagnetski motor, osnovu svih strojeva koji se pokreću izmjeničnom strujom. Otkriće izmjenične struje Nikole Tesle temelj je cijelokupnom daljnjem razvoju elektrotehnike, proizvodnje, prijenosa i uporabe električne energije i cjelokupne današnje industrije. Time je Tesla označio početak svjetske elektrifikacije ljudske civilizacije. Demonstrirao je bežični prijenos energije već rane 1893. godine i želio ju je prenijeti interkontinentalno u nedovršenom projektu Wardenclyffe Tornju.

Godine 1898 demonstrirao je brod kontroliran daljinski čime je postao otac radio tehnologije. Tesla je želio svima energiju učiniti dostupnom. Govorio je kako svaki čovjek ima pravo na energiju jednako kao i na disanje.

Istraživao je 1887. godine ono što će se kasnije nazvati X-zrake, a 1897. godine radijaciju koja će ga dovesti do formiranja kozmičkih zraka. Tesla je vrlo zanimljiva i kompleksna ličnost. Bio je poznat po svojim nastupima, prezentirajući svoje inovacije publici u obliku umjetnosti, poput mađioničara ili vrhunskog menadžera. Odbijao je održati skupove bez svog Teslinog transformatora koja je raspršivala električnu struju kroz prostoriju. Bio je vrlo obrazovan i profinjen čovjek, koji je tečno govorio češki, engleski, francuski, njemački, mađarski, talijanski i latinski, a uz to imao je i izražen smisao za lijepo. Za sebe je tvrdio da nije izumitelj već „otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas”. Ostvario je stotinjak pronalazaka i patenata. Računala, semafori, vlakovi, tramvaji, električni automobili, radar, radio, laser, mobiteli, televizija, bežični internet i druge uređaje koji rade po principu izmjenične struje osmislio je ovaj veliki genij kojeg Enciklopedija Britannica svrstava među 10 najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti. Za svoju uspješnost u izumiteljskom poslu tvrdio je da zahvaljuje svojoj urođenoj sposobnoti nevjerovatne vizualizacije stvari, procesa i događaja, svojem fotografskom pamćenju. Sukladno tome sve svoje eksperimente bi prvo osmislio u glavi s nevjerojatnom preciznošću, uključujući sve dimenzije, dorađivao ih i pokretao te primjećivao što nije dobro posloženo, a potom išao na konstrukcijsku fazu i praktično ih proveo u djelo kao zadnju fazu svojih zamišljenih projekata. Svoje ideje nije crtao na papir, već ih je sve zamislio u svojoj glavi. Tesla je uživao u čitanju mnogo knjiga, koje je cijele memorirao. Dok je radio nije radio za sebe već za dobrobit čovječanstva.

Još mnogo izuma i ideja ovog znanstvenika nisu dovoljno istražena, a kako je i sam Tesla rekao svojim kritičarima: „Danas je vaše vrijeme, a budućnost pripada meni.“

Više O Nikoli Tesli možete saznati na stranici croatianhistory.net.